Teknisk Analys: Var Börjar Jag?

Att börja med att analysera prisrörelser på börsen är väldigt spännande i början, och kommer ta en stund att lära sig. Men när du har grunderna i teknisk analys och förstår varför saker och ting händer och visar sig på en graf/chart så kan man med hjälp av det vi ser göra klokare beslut.

Personligen arbetar jag med aktiespararnas program Hitta Kursvinnare, ett simpelt program som kostar ungefär 1,000 kr per år att äga och är väl värt investeringen!

I programmet får du komplett TA-analys av alla svenska noterade bolag i LargeCap, MidCap, SmallCap, Aktietorget, FirstNorth, NGM och Nordic OTC. Självklart finns också index med.

Jag fokuserar mestadels av mina trades på MidCap, SmallCap, AktieTorget och FirstNorth. Dock så vill jag endast spela aktier med likviditet (iallafall för stunden) som har bra mönster. Ibland får man anpassa sin position baserat på hur mycket aktien tradar också, det är viktigt att kunna komma ut utan allt för stora förluster.

Personligen gillar jag när det är lite hype eller nyheter kring bolaget. Det ger oftast en extra boost och snabbare resultat i min trading.

Gratis Sidor Där Du Kan Se Kursen:

De här sidorn är lite mer komplicerade och vill du verkligen hålla på med börsen är det Hitta Kursvinnare som gäller. Du kommer tjäna in dina pengar många gånger om med hjälp av programmet, enligt min mening.

Det är steg ett att, utrusta sig med rätt verktyg från början.


Varför Fungerar Teknisk Analys?

Anledningen varför TA (tekniska analys) fungerar är för att det mäter psykologin i marknaden. Det är nästan som att man kan läsa “massans” tankar hela tiden. TA spelar helt på vad andra traders och proffs gör när olika situationer uppstår, och vad som hänt historiskt. Baserat på det kan vi få en uppfattning om vad som eventuellt kan ske i framtiden, även om det inte är 100%, det vore lite för bra för att vara sant.

Istället kan vi utnyttja olika mönster som upprepar sig gång på gång i alla typer av tidsramar, dvs på daglig, vecko eller månadsbasis. När du fördjupar dig mer kommer du se vilka mönster som ger hög avkastning i förhållande till risk, och det är just dessa jag rekommenderar att du “spelar”.

När vi lägger en trade så kan endast 3 saker hända:

1. Gå upp

Andra personer kommer och tycker det är värt att betala mer för aktien vi köpt och tror den ska högre, detta gör att aktien stiger i pris då köpare har “övertag” över säljarna och deras tro om vart marknaden är på väg styr. Detta skapar en uppåtgående trend då köparna är villiga att betala mer och mer för samma aktier. Vad som stimulerar detta beteende är olika från gång till gång. Ibland är det avtal, nya inkomster, förväntningar, analyser, någon som helt enkelt vill in i en aktie. En instutition som bedömt att aktien är bra på sikt och helt enkelt vill öka i aktien. Oavsett vilket så skapar detta en “upptrend” med allt högre priser. Det är dessa vi vill jobba MED och följa.

2. Gå ned

Någon tycker aktien är “för dyr” eller vill ut av vilken anledning som helst och söker därför köpare, ibland till vilket pris som helst. Detta kan ibland uppfattas som “kursmanipulation” av den oinsatte. Han vill helt enkelt sälja men ingen köper aktierna, därför måste han försöka få dem sålt billigare, och billigare. Det skapar en nedåt trend. Det är då vi absolut INTE vill äga aktien, det kan krävas mycket för att vända en trend, som du kommer få lära dig mer om.

3. Stiltje.

Ingenting händer! Folk är nöjda med priset +/- någon krona/öre. Det är detta som kallas konsolidering, och det är under dessa perioder vi INTE vill vara med! Det är bara frustrerande att se en aktie pendla mellan 99 kr och 100 kr i 4 månader. Dina pengar kan vara bättre placerade under tiden! Även om aktien till slut ökar i pris så finns det mycket andra aktier att tjäna många % i under tiden. Men det är även dessa perioder som är VIKTIGA att notera! För börjar aktien sakteligen stegra i pris, kan vi nästan vara säkra på att en ny uppåttrend är på gång, håll därför utkik på konsoliderande aktier och sitt beredd att hoppa på!

Grafer

Hur fungerar då grafer? Måste man inte vara mattesnille och kunna massa nummer? Absolut inte! Det kan faktiskt vara till nakdel att vara för matematisk, för då riskerar man att överanalysera och inte trycka på knappen. Trading med grafer är simpelt i sitt koncept… Uppstår situation A gör B (köp). Förändras situation A så det inte längre är “rätt” gör C (sälj).

Det vill säga, man ska vara som en robot! Fast påläst varje dag. Hela tiden ha lite extra info, lite krydda på moset. Läsa lite extra om aktien också, MEN trada det DU SER i form av PRIS/VOLYM indikatorer, trender och så vidare. Låt dig inte påverkas av andras uppfattningar, det leder bara till problem.

En graf är summan av alla avslut under en tidsperiod.

Man kan välja en månad, vecka, dag, 60 minuter, till och med 1 minut och “trade by trade” alltså varje avslut kommer upp på grafen.

För en nybörjare är det lättast att börja med att kika på månadsgrafer, då ser man verkligen det långa perspektivet.

Sedan kan man zooma ned till veckografen och se vad som händer där.

Sedan dagsgrafen

Sedan 60 minutersgrafen

Sedan 15 minutersgrafen.

Mycket mindre tidsram än så använder jag helst inte, det brukar vara lite för mycket “fluff” och volatila rörelser, men går att trada såklart!

Här är t.ex. Volvo B i olika perspektiv.

Volvo B månad

Volvo B vecka

Volvo B dagsgraf

Nu är jag redan inne på “Hur man tradar”, men det är fortfarande grunder som gäller än så länge. Det är oerhört mycket lättare att förklara med video, så det får bli lite videos framöver! Håll utkik efter det.

Trendlinjer

De här röda och gröna linjerna i förra bilden som jag har ritat dit kallas för trendlinjer. Det är linjer som marknaden allt som oftast “respekterar”. Vad betyder då det? Jo det är oftast på dessa nivåer som så kallade vinsthemtagningar respektive stödköp sker. Det kan vara folk som köpt på 80 kr och är nöjda med 90 kr, därför faller aktien tillbaka till 83 kr innan den samlar kraft igen. Inget går “rakt upp” och ju fler grafer du tittar på, desto snabbare ser du denna sanning.

Att rita trendlinjer är upp till var och en hur man vill göra, men man “ser dem” helt enkelt när man ritat tillräckligt många. Tanken är att det högsta topparna är en trendlinje, och de lägsta bottnarna är en trendlinje, men ibland så gäller inte absoluta botten i grafen utan det kan vara första dippen eller priset efter ett gap och så vidare (där gör många fel och köper/säljer knasigt)

Här är ett par exempel hur trendlinjer fungerar/respekteras/bryts och ibland “luras” för att få folk som mig att  vara på fel sida av marknaden eller inte våga köpa en dipp som sedan blir ett jätterally strax efter det.

SAS - Trendlinjer

 

Den blå linjen är ett perfekt exempel på lägen jag letar efter, på dagsgrafer och 60 minutersgrafer! Varför ska jag vara med under 6 månader och guppa?  Nej, isåfall köpa bottenkanel och sälja toppkanalen när den visar tecken på att vilja falla igen, det brukar man kunna se på 60 minutersgrafen eller indikatorer som visar momentum och “utmattade” förhållanden i aktiens pris jämfört med tidigare.

Vi kan också se en “luring” i Augusti 2013 då den bröt den fallande trendlinjen men valde att falla tillbaka till 12 kr igen (Gulmarkerat på grafen). Där säljer den rutinerade tradern av sin position redan innan det börjar falla, med hjälp av trenden på 60 minutersgrafen samt att det är långa skuggor på candlesticks som indikerar motstånd och försäljning. Det hade varit en liten förlust, men vi hade också kommit tillbaka starkt redan 1 månad senare och varit med på den “riktiga” rörelsen och haft möjlighet att sälja vart vi vill under den 70%iga uppgången på bara ett par dagar till följd av utbrottet. Power MOVE!

Det får räcka för den här gången! Jag återkommer med mer imorgon, det tog ett tag att skriva det här. Kommentera gärna och fråga saker som ni undrar över, länkar ni behöver, analyser som ni vill att jag ska titta på och så vidare!