Rädslor I Trading – Förlora Pengar, Missa Tåget, Ha Fel

Det finns mycket känslor på börsen. Det är faktiskt våra känslor som styr kursen från dag till dag. Är vi i förlust? Är vi i vinst? Går marknaden upp eller ned? Ser det mörkt eller ljust ut för vår position och så vidare.

Det finns 4 stora rädslor som de flesta traders har:

  1. Rädslan att förlora pengar (ej accepterat risken)
  2. Rädslan att missa tåget (girighet/optimism)
  3. Rädslan att en vinnare ska bli en förlorare
  4. Rädslan att ha fel (ego trading)

Den som de flesta har problem med i “småbolagen” är rädslan att missa tåget/girighet optimism.  Det är klart folk inte vill förlora pengar eller ha fel, men det är en del av trading. För att bli den bästa tradern/investeraren möjligt så måste vi göra så gott vi kan för att eliminera dessa rädslor på marknaden.

Det är dessa som får oss att:

  1. Hålla en förlorande position längre än vi tänkt
  2. Inte ta vinster i euphoriska situationer
  3. Köpa på toppen och sälja i dippen
  4. Låta oss manipuleras av orderdjup/ordrar mäklare och dyligt
  5. Påverkas av andras hausse/baisse

En bok/skribent som är väldigt intressant är Mark Douglas. Hans bok Trading in the Zone innehåller 5 “sanningar” för traders, och jag håller med att det är viktigt att ha koll på sig själv.

  1. Anything can happen.
  2. You don’t need to know what is going to happen next in order to make money.
  3. There is a random distribution between wins and losses for any given set of variables that define an edge.
  4. An edge is nothing more than an indication of a higher probability of one thing happening over another.
  5. Every moment in the market is unique.

Han går vidare med att säga att man MÅSTE acceptera detta som fakta innan man kan bli en så kallad “FEARLESS TRADER”.

Jag lider fortfarande av vissa av dessa rädslor själv, men de är betydligt mer nedtonade. Man kan ta till olika metoder för att komma över det. Det finns mentala övningar, men främst är det repetition som gäller och att ta MÅNGA trades, MÅNGA gånger. Förlora stort, vinna stort och inte lägga för stor vikt på någon trade.

Här är ett par tips hur man kan komma över respektive rädsla och bli effektivare på marknaden:

Rädslan att förlora pengar – Ha ett kapital du är helt villig att förlora, redan från början. Men för att överleva sätter du en gräns på säg 1-2% som du är 100% i hjärtat (inte på låtsas) villig att förlora per trade. Dvs har du 100,000 kronor ska du riskera att förlora 1,000 kr som mest, men helst 500 kr på en trade. Förlorar du över 4% på en vecka, dvs 4,000 kr totalt sälj allt och börja om nästa vecka. Genom att definera risk och ha en PLAN så skulle det ta närmare 6 månader att förlora allt kapital om du hade fel hela tiden, vilket, även för en nybörjare är orimligt. Tjänar du över 4% slutar du däremot inte, du får tjäna hur mycket du vill, såklart!

Genom att byta fokus från förluster till strategi och “utgift”, varje trade ses som en utgift. Du betalar courtage in och ut, det kommer alltid vara detsamma, 39 kr. Så 80 kr förlust för varje trade är kostnaden att ta reda på om en aktie ska gå från 10 kr till 11 kr eller ned till 9.50 t.ex. Så i detta fall kan jag köpa 1,000 aktier för 10 kr och går den ned till 9.50 kr stoppar jag ut och har förlorat mina 500 kr.

Det är viktigt att TRO på sin money management strategi och veta att den fungerar på sikt. Det tar bort mycket av fokus från PENGARNA och mer till STRATEGI, processen.

Rädslan att missa tåget – Det är bara att acceptera, redan nu att vi inte kan vara med på alla raketer, alla trades, alla möjligheter. Det finns säkert 500 lägen om dagen att trada, du kan inte ta alla. Bli inte arg/besviken eller ledsen om du “missar tåget” någon gång då och då. Det kommer ALLTID fler, jag lovar dig med 100% säkerhet!

Du kanske missar det där “dunder PM:et” någon gång ibland, och nästa gång är du med. Det är något vi får acceptera, slumpen. Det vi dock inte får missa är våran strategi. Det är din strategi som statistiskt sätt ger dig en edge i marknaden. Det är strategi som definerar vart du kliver på och vart du kliver av, inte slumpen. Du ska ha 100% koll på nivåer, risk, stopploss (mental), trenden och vilken formation du tradar OCH varför. Vad är utgången av formationen?

Min strategi har statistiskt sett fler vinnare än förlorare, samt 2:1 risk/reward. Jag följer trenden, alternativt letar en botten med RSI divergenser eller nyheter från en låg nivå. Jag kommer missa MÅNGA bottnar med min trendstrategi, det är bara acceptera. Däremot kommer jag hitta många fina basebreakouts och ta de där 50-100%+ vinnarna några gånger per år.

Så fort jag bryter mot ett mönster och börjar “gissa/tro/spekulera” det är oftast då som det går åt skogen. Då kastar jag lite mjuka saker i väggen och slår mig själv i pannan, men inte för jag förlorar pengar utan för jag inte hade en strategi. Sedan säger jag åt mig själv att inte göra det igen, vilket jag gör ibland, men betydligt mer sällan.

För att få en känsla av hur det går, kika på dina pengar på sikt, inte för varje trade. Ta dina senaste 50 trades. Växer ditt kapital stadigt med vissa “stora uppgångar” samt små nedgångar? Din totala equity curve ska helst se ut som LX21 på Profit.ly:

lx21-profitchart

Rädslan att ha fel – Om vi antar att marknaden är den samlade åsikten av hela jordens befolkning av aktien varje sekund så förstår man snabbt att det finns många åsikter om just den aktien. Vad som helst kan hända på marknaden, VAD SOM HELST. Volvo kan vinstvarna imorgon och gå ned 15% innan man hinner blinka. Ett skitbolag på aktietorget kan gå upp 500% på “luft”. Det är bara så det är. När du köper lägger du i stort sett en insats på att du tror att någon i framtiden vill köpa de aktierna till ett pris högre än vad du betalade för dem, helst inom en specifik tid.

Du har singlat slanten. Sedan är det bara vänta och se, blev det som du trodde och hade förhoppningen om att andra också trodde, eller hade den som sålde aktierna till dig “rätt”?

Dvs ingen är villig attt köpa dem för mer pengar än du köpte dem för, inom rimlig tid framöver.

Det ända vi gör är att vänta på att målkursen nås, eller din stopploss. Det kommer variera beroende på strategi, men det är en definerad strategi. Ingen kommer träffa 100%, därför skyddar vi oss med stopploss. Det är i stort sett ett nollsummespel i slutändan, en vinnare en förlorare. Om du hade en vinnande trade så hade någon annan en förlorande, dvs de missade resterande uppgången.

Lite Video Från Mark Douglas på YouTube:

Mark Douglas Böcker På Amazon beställer ni via dem så får jag typ en 5-krona provision som tack + att ni får bra utbildning.

Rekommenderar hans böcker The Disciplined Trader: Developing Winning Attitudes
och Trading in the Zone: Master the Market with Confidence, Discipline and a Winning Attitude.